Vanmorgen stond ik op om mijn lekkere Butter Biscuits te maken. Aan de ontbijt tafel zat ik naar de tuin te staren. Ik genoot niet alleen van mijn ontbijt maar ook van mijn mooie bloemen en planten en voelde me gezegend. Ik voelde mij dankbaar.

 

Deze dankbaarheid gaf mij een blij en tevreden gevoel. Tegelijkertijd bedacht ik hoe ik dit gevoel kon vasthouden en vroeg mezelf af waar ik nog meer dankbaar voor ben. Deze bezinning zorgde voor de volgende aanvulling in mijn dankbaarheidsdagboek:

Wat is dankbaarheid?
Dankbaarheid is waardering hebben voor wat je hebt, wie en waar je bent, dankbaar zijn voor de ander in jouw leven. Dankbaarheid is niet iets vanzelfsprekend. Het is het tegenovergestelde van negatieve emoties. Het kan je humeur meteen positief omschakelen en zodoende je dag en leven veranderen.

 

Wat doet dankbaarheid met jouw en de mensen om jouw heen?

Hoe pas ik dankbaarheid toe in mijn leven?
Eigenlijk is het heel eenvoudig. Je kunt ervoor kiezen om regelmatig jouw dankbaarheid op te schrijven in een boekje. Wanneer je voor jezelf opschrijft waar je dankbaar voor bent ‘dwing’ je jezelf om je gedachten te structureren. Door dankbaarheid te uiten naar anderen worden deze sociale banden sterker. Mensen in jouw omgeving blijken minder vanzelfsprekend en je beseft hoe belangrijk ze voor je zijn.

 

Het is belangrijk dat je een houding van dankbaarheid ontwikkelt. Maak er een gewoonte van om regelmatig tot jezelf te komen en dankbaar te zijn. Dit kan tijdens het reizen, tijdens de wekelijkse boodschappen, tijdens de lunch, onder douche of voor het slapen.

 

Wanneer je regelmatig je aandacht naar het ‘heden’ trekt en dankbaarheid voelt zal je leven direct lichter, mooier en leuker worden.  Op de lange termijn zal je minder last hebben van stress, negatieve gevoelens en meer passie in jouw leven ervaren.

 

Tot slot
Onze gevoelens zijn nauw verbonden met onze gedachten. Daarom richt ik mijn gedachten op alles wat waar, nobel, zuiver en mooi is en wat bewonderenswaardig is, kortom alles wat rechtvaardig en eervol is.

 

Ik ben benieuwd waar jij dankbaar voor bent?

 

Hartelijke groet,

 

Patricia Balrak