We hebben allemaal dezelfde beperking opgelegd gekregen om thuis te blijven. Sommigen zoals ik kunnen thuis werken en sommigen werken in ploegendienst. Vandaag kwam tijdens het werken steeds dezelfde gedachte in me op. Wat nu? Niet uit angst maar uit heroverweging van het leven.

De mens wikt, maar God beschikt.
We maken zoveel plannen of hebben plannen gemaakt en dan gebeurt dit. Al onze plannen zijn terzijde geschoven voor onze eigen veiligheid. Onze plannen doen er voorlopig niet toe.

Ik probeer mijn gedachten op orde te stellen door ze de revu te laten passeren. Opnieuw na te denken en opnieuw te evalueren. Het gaat er nu om hoe we allemaal omgaan met deze situatie, het leven en elkaar.

Samen op afstand zijn bij lock down
Voor degenen die samenwonen of een gezin hebben, is het op de lange duur 24 uur per dag op dezelfde plek zijn een uitdaging, omdat je ook op elkaars zenuwen kunt werken als je huis te klein is.

Je moet constant iets nieuws bedenken om je kinderen bezig te houden. Vooral bij slecht weer wordt je geduld op de proef gesteld, enzovoort. Voor degenen die alleen wonen, kan het op de lange termijn als “eenzaam voelen”.

Gelukkig hebben we allerlei social media platvormen en alle andere videocall mogelijkheden om contact met elkaar te houden. Zeker voor de oudere generatie die afhankelijk is van hulp van buitenaf is dit een uitkomst.

Niet wat je doet, maar wat je bent, dat is de kracht die wonderen werkt

 

Positief denken

We hebben allemaal de kans om te herleren (als dat een woord is) door deze corona-situatie. Hoe om te gaan met elkaar, zelfs op afstand. Geen hectisch leven meer van hollen, vliegen, rennen en doen.

 

Maar nu is het op de plaats rust en het leven en de waarde ervan heroverwegen om opnieuw te evalueren. De tijd voor elkaar nemen. Heroverwegen hoe we met elkaar praten en omgaan.

 

Als deze landelijke maatregel langer duurt, kan het een tijdje niet meer gaan over wat je doet, je successen en jezelf.

 

Samen komen we er uit. Wij mensen zullen het redden, we hebben het vermogen om samen nieuwe werkwijzen te bedenken om verder te kunnen. Gelukkig biedt het mediaplatform ook hiervoor een oplossing.

 

Lachen is gezond
Natuurlijk! Lachen is gezond, maar let op met de grappen die we maken over deze situatie. Het kan zomaar zijn dat iemand naast je intens pijn en verdriet doormaakt omdat een familielid of vriend besmet is met het virus, of is overleden en jij hiervan geen weet hebt.

 

Kortom lachen en grappen maken is leuk maar het zou mooi zijn als we nog meer rekening houden met elkaar

 

Angst

Angst en alle andere negatieve emoties veroorzaken disharmonie van binnen en maken je ziek.  Eén van de zaken die mij heeft geholpen is mezelf deze vraag te stellen. Wie in mijn omgeving kan wel een bemoedigend woord gebruiken? Bied hulp en jouw angst moet plaats maken voor positiviteit.

 

Heb lief en lach. Maak je wereld zo positief mogelijk om in te leven. Heb lief en wees positief, al zijn de dagen grauw. Wees zachtmoedig ten opzichte van anderen. Probeer het hart te zien, probeer de pijn en de moeilijkheden van de ander te leren kennen en begrijpen. Moedig elkaar aan.

 

We kunnen samen heel wat leren van deze corona situatie waarin we ons in bevinden.

 

Blijf gezond, veilig en gezegend,

 

Patricia Balrak